Fouten die deze bedrijven een ton geld kosten

Gepubliceerd op 12/23/2020
Advertentie

Bedrijven kunnen veel investeren in technische hoogstandjes. De besten kunnen aan een project werken voor bedrijven die worden ondersteund door zoiets groots als United Airlines. Er is echter altijd een mogelijkheid dat er iets misgaat. Van onderzeeërs van miljarden dollars die niet in staat zijn om weer boven water te komen tot unieke gitaren die ten onrechte door Hollywood-acteurs worden afgeranseld, er gebeuren dure fouten en ze kosten bedrijven maar liefst miljarden dollars. Een simpele e-mail had sommige van deze projecten gemakkelijk kunnen redden, maar de anderen waren vanaf het begin gedoemd.

02

Fouten die bedrijven een ton geld kosten

Een onderzeeër die niet kan drijven

Een onderzeeër die niet kan drijven is natuurlijk nutteloos. Ook al betaalde de Spaanse regering in 2013 meer dan $ 2,2 miljard voor het creeëren van een ultramoderne onderzeeër, hebben zij de onderzeeër uiteindelijk niet in gebruik kunnen nemen door deze fout. De onderzeeër was blijkbaar te zwaar om te kunnen drijven. Ingenieurs kwamen achter deze foute berekening en kon de bouw van deze onderzeeër nog stoppen. Desalniettemin heeft de regering alsnog een duizelingswekkend bedrag geld uitgegeven. Talloze nieuwsuitzendingen, zoals Fox, vertoonden deze gemaakte fout.

160

De onderzeeër die niet kan drijven

Te grote treinen

Als het luchtruim in handen is van bedrijven als American Airlines, hoe zou dat dan met de rails zijn? In Frankrijk worden de metro en spoorwegen intensief gebruikt, dus het leek een goed idee dat de treinoperator SNCF zou investeren in een tansportproject. Alleen kan het wel eens voorkomen dat een plan slecht uitgevoerd wordt. In 2014 kregen 2000 nieuwe treinen, die meer dan $ 20,5 miljard dollar hebben gekost, hun route op de spoorwegen. Helaas zat er een flinke kink in de kabel. De treinen waren veel te breed om elkaar veilig te passeren. Deze fout heeft de SNCF bijna $ 70 miljoen dollar gekost.

229

Te grote treinen

Huizen gebouwd op een verlaten mijn

Wanneer u een huis koopt, is het verstandig om van te voren onderzoek te doen of het niet toevallig gebouwd is op een verlaten mijn. Een groep inwoners uit South Dakota hebben in 2014 een fortuin neergelegd voor hun nieuwbouw woningen, alleen hebben zij niet van te voren onderzoek gedaan. CBS pikte dat verhaal op en het verhaal ging viraal. Een van de bewoners was geschockt toen hij een zinkgat zag onstaan wanneer hij het gras aan het maaien was.
In totaal zijn twaalf families gevacueerd. Onderzoekers ontdekten een enorm lange gipsmijn direct onder de woningen, waardoor het onveilig werd en niks meer waard.

328

Huizen gebouwd op een verlaten mijn

De Titanic is gezonken

De Titanic was echt een technisch pareltje uit 1912. Dit schip van $ 7,5 miljoen dollar (wat deze dagen rond de $ 400 miljoen dollar waard is) was een passagiersschip wat nooit eerder gezien is. De Titanic was meer een drijvend 5-sterren hotel met prachtige wenteltrappen en kamers. Helaas werd de eerste reis ook de laatste. In de avond van 15 April raakte het schip een ijsberg in de Noord Atlantische Oceaan en zonk. Ondanks dat er veel geld in dit schip gestoken is, had het nog veel gebreken. De Titanic had slechte klinknagels en maar 16 reddingsboten aan boord voor 3300 man. De bekroonde film van James Cameron over de reis van de Titanic voor studio 20th Century Fox had in 1997 een bruto kassa van $ 200 miljoen dollar.

426

De Titanic is gezonken

Enorme graafmachine vast in het zand

Iedereen weet dat het van absolute noodzaak is de auto te parkeren op een veilige plek. Je zou je nieuwe dure Tesla bijvoorbeeld niet op het strand parkeren. En toch dat iemand slim te zijn om zijn 4×4 Land Rover op het strand te parkeren. Wij weten niet precies waarom deze persoon dacht dat dit slim was, maar de graafmachine moest te pas komen en zakte ook het zand in. Voor meer dan drie dagen zaten zij ondergedompeld in modder en zand.

519

Enorme graafmachine zit vast in het zand

De millenium brug wiebelde

Londenaren waren opgewonden toen in 2000 werd begonnen aan de bouw van een nieuwe en chique brug over de rivier de Theems. Echter hadden zij niet verwacht dat deze brug zou wiebelen wanneer zij overstaken. Er was rond de $ 20 miljoen dollar uitgegeven aan de bouw van deze brug. De ingenieurs waren compleet verrast door deze gebreken en realiseerde al snel dat dit gelinkt was aan ‘positieve feedback’, het wiebelen gebeurde alleen wanneer er te veel mensen over de brug gingen. Om dit te kunnen herstellen, hebben ze om $ 5 miljoen dollar extra gevraagd om 37 viskeuze vloeistofdempers te plaatsen om “de energie af te voeren”.

616

De millennium brug wiebelde

Het vallen van de Noaa-N Prime Satelliet

In 2003 viel de Noaa-N Prime satalliet van zijn plaats. Dit gebeurde terwijl medewerkers van Sunnyvale’s Lockheed Martin Space Systems de positie van de satalliet probeerden te veranderen. De val van de sataliet zorgde voor een schade van over $ 135 miljoen dollar. Iemand was vergeten de satelliet vast te zetten met de vereiste 24 bouten voordat hij hem optilde. Lockheed Martin liet weten dat ze geen enkele winst zouden accepteren om de kosten van de reparatie te betalen en dat ze ook nog eens $ 30 miljoen dollar dekten. De Amerikaanse regering dekten de overige kosten, maar dit was niet makkelijk.

713

Het vallen van de Noaa-N Prime Satelliet

Een F-16 Jet geparkeerd op de verkeerde plek

Wie heeft er geen fout gemaakt op werk? Iedereen wel eens. Maar heeft u wel eens per ongeluk een kanon laten afvuren en daarmee een $ 15 miljoen dollar waard f-16 jet verbrand? Dit is precies wat er in 2018 gebeurde op de luchtmachtbasis van Florennes. De details van het incident waren niet meteen duidelijk, maar een onderhoudsmedewerker in België kreeg het voor elkaar een kanon per ongeluk af te vuren. Het raakte een volgentankte F-16, waardoor het ontplofte. Gelukkig overleed niemand, maar twee onderhoudsmedewerkers zijn gewond geraakt aan hun hoofd. Een F-16 straaljager dat in de buurt stond en een ander vliegtuig liepen schade op, maar is weer hersteld.

812

Een F-16 Jet geparkeerd op de verkeerde plek

Een wolkenkrabber die auto’s laat smelten

Ja, dat heeft u goed gelezen. De Walkie Talkie gelegen in Londen heeft de krantenkoppen gehaald toen het een Jaguar heeft laten smelten door de reflectie van de zon. Het kostte meer dan $ 1000 dollar om de Jaguar te repareren, maar hier bleef het niet bij. Bedrijven in de buurt zeiden dat hun ramen begonnen te barsten door de reflecterende hitte, waardoor de $ 250 miljoen dollar waard Walkie Talkie gevorceerd was nog meer geld er tegenaan te gooien om in een flinke zonnewering te investeren. De Jaguar eigenaar, meneer Lindsay vertelde in een interview aan de BBC over de aangerichte schade. Hij zei dat het Jaguar-embleem, de buitenspiegel en de panelen ernstig waren gesmolten. “Je kunt niet geloven dat zoiets zou gebeuren,” vertelde hij.

912

Een wolkenkrabber die auto’s laat smelten

Een zeldzame gitaar uit 1870 is vernietigd

In 2015 speelde Kurt Russell samen met Jennifer Jason Leigh in Quentin Tarantino’s The Hateful Eight. Er is een scene in de film waarin te zien is hoe Russell de zeldzame gitaar pakt waar Leigh op speelt en het aan stukken slaat. Russell had geen idee dat de gitaar een museum stuk was met een waarde van $ 40 duizend dollar. Tijdens deze scene zou de gitaar gewisseld moeten worden met een goedkopere versie, maar de productie was dit vergeten. Het museum was woedend en leende vanaf toen geen spullen meer uit. Leigh zei tegen Billboard: ”Toen Kurt erachter kwam, werden zijn ogen zo groot. Het was uiteindelijk geweldig voor de scène. ”

1012

Een zeldzame gitaar uit 1870 is vernietigd

Noodglijbaan opgeblazen in het vliegtuig

In 2014 waren de passagiers van een vlucht tussen Chicago en Orange County geschokt toen de noodglijbaan in de lucht in de cabine werd opgeblazen. Nieuwsuitzendingen meldden dat passagiers een sissend geluid hoorden en merkten dat het springkussen steeds groter werd. De vlucht moest een noodlanding maken in Kansas en het vliegtuig zelf werd buiten dienst gesteld om de glijbaan te vervangen. Dit kostte de United Airlines ongeveer $ 20 duizend dollar. Gelukkig waren er geen gewonden.

1115

Noodglijbaan opgeblazen in het vliegtuig

Een onbetaalbaar Elias Martinez-kunstwerk is vernietig

In 2012 zorgde een Spaanse dogooder voor veel ophef in de wereld toen ze besloten om het onbetaalbare kunstwerk Ecce Homo van Elias Garcia Martinez zelf te herstellen. Het personeel van de Santuario de Misericordia was geschokt toen zij zagen wat er met het schilderij van Christus was gebeurd. De restauratie was dan uit liefdadigheid gedaan, maar het result was verschrikkelijk. De identiteit van de persoon was eerst een mysterie, maar al gauw werd er bekend gemaakt dat dit door 82-jarige Cecilia Gimenez gedaan is. ”Ik dacht wel te weten hoe ik het moest opknappen, maar de verf begon uit te lopen”, aldus mevrouw Gimenez in een documentaire.

1212

Een onbetaalbaar Elias Martinez-kunstwerk is vernietigd

Explosie van Piper Alpha

In 1988 explodeerde een platform van Occidental Petroleum (Caledonia) Limited vanwege een PSV-lek. Op 6 juli waren er meerdere explosies tussen 21:00 en 23:20 uur, wat uiteindelijk leidde in de totale instorting van het platform en schade ter waarde van maar liefst $ 1,7 miljard dollar. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de grootste rampen op booreilanden aller tijden. De kosten van de Piper Alpha-schoonmaak waren ontzettend hoog, maar dat gold ook voor de verzekeringsclaims. Vanwege de ramp was er $ 1.4 miljard dollar geclaimd. Dit veroorzaakte veel hoofdpijn voor de verzekeringsmaatschappij Lloyd’s of London. Lloyd’s heeft later hun beleid herzien vanwege de uitbetaling.

1312

Explosie van Piper Alpha

Brandschuim dat per ongeluk vrij gekomen is

Vliegtuigen zijn duur, dus vliegmaatschappijen willen uiteraard het beste voor hun investering. Wanneer het vliegtuig wordt opgeslagen, is er altijd een brandschuimsysteem geïnstalleerd. Systemen kunnen weleens kapot gaan en per ongeluk het brandschuim afgeven. Dit komt dan duur te staan en verschillende militaire basissen hebben hiermee te maken gehad en moesten onnodig veel geld ophoesten voor de schoonmaakkosten. Dit gebeurde ook bij Delta Airlines. Hun hanger en vliegtuigen werden onnodig gedekt in het schuim.

1411

Brandschuim dat per ongeluk vrij gekomen is

Een NASA satalliet explodeert in de ruimte

Stelt u zich voor dat u jarenlang aan een complex apparaat gewerkt hebt, om het vervolgens de ruimte in te laten gaan en het dan uiteen valt. NASA investeerde in de jaren negentig om de Mars Climate Orbiter te bouwen en de ruimte in te sturen, maar toen zij hem zagen opbranden waren ze er kapot van. Het ergste van dit verhaal is, is dat het ene team (het Jet Propulsion Laboratory) het metrische systeem gebruikte en het andere team (de divisie van Lockheed Martin) het imperiale systeem. De directeur van het Space Policy Institute van de George Washington University sprak met de LA Times en noemde dit ”zo dom”. ”Er lijkt de afgelopen jaren een systematisch probleem te zijn ontstaan in de ruimtevaartgemeenschap van onvoldoende aandacht voor detail.”

1511

Een NASA satalliet explodeert in de ruimte

Een compleet flatgebouw valt om

China bouwde in 2009 de Lotus Riverside Apartment Complex toen heel het blok omviel. Dit gebeurde door de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Het vuil dat verwijderd werd, werd op de nabijgelegen rivieroever gelegd, die door het gewicht instortte. Water lekte naar binnen en de fundering van het gebouw werd instabiel, waardoor het instortte. Voordat het instortte werden de ruimtes in het appartementen complex verkocht voor $ 2000 dollar per vierkante meter. De ontwikkelaars van dit complex moesten opnieuw beginnen en de schade opheffen. Het is ongelofelijk dat er maar één dodelijk slachtoffer bij het vreselijke ongeval omkwam, ondanks de enorme omvang van het flatgebouw.

1612

Een compleet flatgebouw valt om

De jacht van een Saoedische prins kapseist

Voor een Saoedische prins is niks te luxe. Een voorbeeld hiervan is zijn 70 meter lange, luxe jacht. Maar zelf prinsen zit het weleens tegen. De jacht was $ 65 miljoen dollar waard en was op weg naar een Griekse werf voor onderhoud tot het omviel in zee. Gelukkig werd de luxe jacht met succes uit het water gevist en konden de renovaties beginnen in Maart 2020. Het is onduidelijk hoeveel de renovatie zal gaan kosten, maar de verwachtingen liggen rond de $ 30 miljoen dollar.

1712

De jacht van een Saoedische prins kapseist

Aardverschuiving de snelweg op

in 2010 kreeg Taiwan te maken met een aardverschuiving. Dit vond plaats naast Highway 3 waardoor de snelweg volledig geblokkeerd werd. Met 100 vrachtwagens en 50 graafmachines, kostte het ze langer dan een maand op de wegen weer vrij te krijgen. Deze ramp heeft de regering meer dan $ 20 miljoen dollar gekost. Lokaal nieuws meldde dat de snelweg en het gebied eromheen na de ramp bedekt waren met meer dan 210.000 kubieke meter puin.

1811

Aardverschuiving de snelweg op

Rena Monrovia slaat een rif

Sommige rampen kunnen worden vermeden, zoals deze van de Rena Monrovia. Het Rena Monrovia-containerschip raakte in 2011 het Astrolabe Reef in Nieuw-Zeeland en liep aan de grond. Het schip vaarde op volle snelheid. De lading, dat is in het water terecht gekomen. De kapitein en de bemanning keken niet waar ze heen vaarden, maar het officiële rapport vermeldt ‘navigatiefouten’ als oorzaak van het incident. Het kostte het bedrijf rond de $ 240 miljoen dollar om hun puin op te ruimen.

1912

Rena Monrovia slaat een rif

Ballonfest van ’86

Treb Heining en zijn vrienden kwamen op het idee om meer dan 1,5 miljoen ballonnen boven Cleveland vrij te laten. Naast het feit dat zij het wereldrecord zouden verbreken, zamelden zij ook geld in voor goede doelen. Helaas hadden de organisatoren dit evenement niet goed uitgedacht. Een verandering in het weer zorgde ervoor dat de ballonnen op lokale meren neer kwamen. Twee vissers werden die dag als vermist opgegeven. De zoektocht naar hen was ook erg belemmerd door de hoeveelheid aan ballonnen. De vissers werden niet levend terug gevonden. Een van de echtgenotes klaagde de organisatoren van het evenement aan voor $ 3.2 miljoen dollar en een ruiter klaagde hen aan voor schade aan haar paard met een bedrag van $ 100.000 dollar.

2011

Ballonfest van ’86

Deepwater Horizon-explosie en olieramp

De boorinstallatie genaamd Deepwater Horizon explodeerde op 20 april 2010, wat resulteerde in de grootste olieramp in de geschiedenis. 94 arbeiders zijn met succes van het platform gered, terwijl de brand enkele dagen duurde. BP moest meer dan $ 65 miljard dollar betalen om de enorme milieu-impact in de Golf van Mexico recht te zetten. Transocean betaalde $ 1.4 miljard dollar voor overtreding van de Amerikaanse Clean Water Act. Aan de andere kant kreeg BP te maken met kosten en betaalde miljarden aan boetes en schadevergoeding.

2113

Deepwater Horizon-explosie en olieramp

$ 85 miljoen dollar waard aan bitcoins is per ongeluk weggegooid

James Howells, geboren in Wales, is een computerkenner die 7.500 bitcoins heeft verzameld. Zijn voorraad was meer dan $ 85 miljoen dollar waard. “Nadat ik was gestopt met mijnen, werd de laptop die ik had gebruikt in onderdelen gebroken en op eBay verkocht. Ik bewaarde de harde schijf echter thuis in een la, wetende dat deze mijn privé-sleutels van Bitcoin bevatte, zodat als Bitcoin op een dag waardevol zou worden, ik nog steeds de munten zou hebben die ik had gedolven” vertelde James aan The Telegraph. Alleen heeft hij dit per ongeluk tijdens het opruimen weggegooid.

2210

$ 85 miljoen dollar waard aan bitcoins is per ongeluk weggegooid

Een ongelooflijk zeldzame piano laten vallen

De Canadese musicus Angela Hewitt vertrouwde de verhuizers die ze had ingehuurd om met haar zeldzame piano van $ 194.000 dollar om te gaan. De verhuizers lieten het alleen vallen waardoor het in stukken brak. Angela schreef of Facebook: ‘”Het ijzeren frame is kapot, evenals nog veel meer in de structuur en actie (om nog maar te zwijgen van het deksel en andere delen van de koffer. Het is kaput. Ik was dol op deze piano. Het was mijn beste vriend. De verhuizers voelden zich ook heel erg rot, dit was hun nog nooit overkomen tijdens hun werk. Angela was blij dat niemand gewond raakte, maar ze is wel erg verdrietig om haar piano.

237

Een ongelooflijk zeldzame piano laten vallen

Ron Wayne laat zijn aandelen in Apple gaan

Steve Jobs en Steve Wozniak zijn twee namen die vaak met Apple worden geassocieerd, maar er was eigenlijk een derde man in het plaatje. Ron Wayne bezat in de jaren ’70, 10% van het bedrijf nadat hij aan boord was gekomen om de jonge oprichters te helpen. Ron had echter het idee dat 10% geen veilige gok was en verkocht zijn aandeel voor $ 800 dollar aan Jobs en Wozniak. Tegenwoordig is 10% $ 95 miljard dollar waard!

247

Ron Wayne laat zijn aandelen in Apple gaan

Advertentie